Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2012 15:57 - Енергетиката, Социология на науката
Автор: angelike80 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9489 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 25.03.2012 16:09


             “По принцип всяка държава си има енергийна система, независимо от собствеността на отделните елементи в нея. Всяка енергийна система има централизирано ръководство и оттам нататък отделните енергийни системи на отделните държави  се обединяват за да работят заедно, поради общи технически условия, които допринасят за намаляване на риска при производство, за намаляване на разходите по поддържане на мощностите, също разпределението на товарите, т.е една съвместна работа между енергийните системи, което води до по-икономична работа и по-ниска цена на крайния продукт - електроенергията”

            Ние говорим за енергийната мрежа на територията на България, в която задачата е да се произведе електроенергия, която във всеки един момент да изпълнява условието: произведената електроенергия  да бъде точно равна на консумираната. Това изисква непрекъснато планиране, т.е за всеки час, за всяка минута да има дневен, седмичен, сезонен и годишен разчет. Особеното на това изключително рентабилно планиране е, че участва чисто субективния фактор, който се изразява в човешкото битие.

            Това се прави чрез РЕД от мероприятия, планирания, договаряния между отделните производители. Управлението се изразява в строга пирамидална структура изразена от ЦДУ-София/Централно диспечерско управление/ и 4 ТДУ на останалата територия на България.

Темата на курсовата работа по социология на науката и технологията е да изследваме отношението между хората (социалните агенти) и машините в един от големите български монополи (НЕК). Всяка енергийна система има централизирано ръководство. Ние разглеждаме тази енергийна система като се поставим в привилегирована гл.т., която се изразява в това, че ние влизаме в един непознат за нас свят, който опознаваме, описваме и изследваме, но едновременно с това се и ваксинираме от клопките на този особен свят, който самите участници наричат мрежа, като сами усещат семантичния порядък на тази дума. Мрежата ще е централно понятие в нашето изследване, тя ще ни интересува дотолкова, че по някакъв начин тя е заживяла като един жив организъм, със свой сърдечен ритъм, свое ежедневие, режими. Мрежата е изградена от човеците за човеците, ние затова виждане една строга система от отделни нива на йерархия в модел на пирамида. Т.е На върха ЦДУ – Централно Диспечерско управление, в което работят 15 диспечера; Под него стоят 4 ТДУ, в което работят 40 диспечера.

            Както знаем нашият поглед е съсредоточен върху ТДУ – Юг, което се ситуира на територията на Пазарджик, Белово, Малко Търново. По отношение на оперативното управление ТДУ – Юг се ръководи от един началник служба, един началник отдел, двама човека група режими и 6 диспечера. Ситуирането по отдели е свързано с обработка на огромно количество информация и вземане на решения в реално време. Има отдел Телемеханични режими, отдел Енергийни режими, отдел Релейна защита, отдел Автоматика и информационно-изчислителен комплекс и др, като всички тези отдели са в служба на диспечерите и се занимават с дългосрочния етап на планиране на енергийния етап на системата, т.е както ни казва инж. Човиков: “В момента ние планираме режимът за 2001-2002г. Енергийната мрежа изисква дългосрочно планиране... лошите управленчески решения взети сега могат да се отразят след 5 години, т.е лошите управленчески решения сега се отразяват след пет години и след това, ще трябват още 5 добри години за да се оправи системата.

            Работата в ТДУ задължително изисква висше образование по Енергетиката и след това 3 години стаж по специалността. Чак след това може да се подадат документи за кандидатстване за заемане на поста Диспечер.

 В смисъл на социо-техническата мрежа работата на пръв поглед изглежда като пиене на кафе и говорене по телефона, но зад тези действия ние се натъкваме на едни чисто субективно действия и решения, разкриващи ни формулата: общуване – действие – общуване. Ако си съсредоточим погледът в Командна зала, ние откриваме двама диспечера поставени срещу цяла гама от мигащи светлинки, монитори, табла, изписващи устройства, трансформиращи устройства. Диспечерите са в центъра на тази зала; елементарното ситуиране на хората, машините, артефактите, ще ни разкрие картина на невидим паноптикум по Фуко в комбинация с репресивна експанзия на сферата на индустриализацията, на производството и на репресивното налагане на формулата позната ни от индустриализацията, която репресивно се налага върху върху индивидите/по Маркузе – Едноизмерният човек/, което означава, че сферата на производството експанзивно превзема сферата на удоволствието и диспечерът започва да живее в един странен собствен свят, в който той взима и налага експертни и прагматични формули от своята работа.

Диспечерът командва  енергийната система на България,чрез натискане на бутони, като непрекъснато  актуализира  информацията относно нейното състояние и  чисто субективно  участва в поддържането на тонуса и. И точно тук ни се открива клопката по Маркузе. Уж всеки взима решенията чисто субективно, самостоятелно, а излиза че решенията са предзададени от ред правилници, наредби, норми, заповеди, планове и различни независещи от човека характеристики като природните феномени и неписани закони. Ние виждане в диспечера обратното въздействие – подчинение на една невидима и силна мрежа, в която човек е сведен само до натискане на копчета. Задачата му е да се бори постоянно с множество фактори за  да удържи едно задоволително статусно състояние – наречено баланс.

Ние говорим за ерата на 21 век. Терминът е мрежа, кодът е реално време, властта е на една особена квази-мрежа, която сякаш се храни с човешкия потенциал и го изсмуква непрекъснато за да може да достигне до ниво, в което ще каже на човека, че е излишен(силни думи, но е така). Мрежата е немислима без участието на човека, мрежата изисква неговото присъствие. Това е бъдещето, но да видим картината за 20век. Диспечерите са натоварени със огромна власт, те могат да пускат и спират огромни промишлени обекти, те един вид са социални демиюрзи, съобразявящи се мигновенно със редица фактори. Ако се вслушаме в техният език ние откриваме, че от една командна зала, от една глобална мрежа, от 4 различни по структура и задачи артефакти – се открива като на длан картината на цяла България, защото само от един централен диспечерски монитор се вижда: 1) салдото на експорт-импорт характеристиката на електроенергия в България, също се вижда  коя централа, кой енергиен генератор е включен, кой  изключен, отделно потреблението на електроенергия по часове, консумацията, честотата.... също природните условия за страната. С течение на времето артефактите започват да говорят особен език, който диспечерът превежда по-добре и от социолози: “В 10’30 рязко скача товарът – гледат шоуто на Слави, Т.е включват се около 2,5млн телевизора.” И още “около 14’30 товарът рязко се покачва – има ново явление – климатиците”.

ТДУ Юг е една огромна посредническа система, която осъществява връзка между производителите на електроенергия и огромния брои потребители. Тази огромна мрежа достига буквално до всеки човек, като тя дотолкова е навлезла във всекидневието ни, че без нея съществуването ни е немислимо. Тази социотехническа мрежа дотолкова се е срастнала с нас, че се е превърнала в огромен жив организъм, който живее с нашия ритъм на живот – намалява обемът на производството по време на човешкото време за почивка и се активизира заедно с нас, но никога не спира напълно, като по този начин  тя живее сред нас в домовете ни, без ние да си даваме сметка за това.

            Територията контролирана от ТДУ Юг обхваща една трета от площта на България. Ролята на ТДУ-то е да бъде регулатор на произведената електроенергия, като това не е самостоятелен процес, а съвместна работа с другите ТДУ-та и ЦДУ- София. Управлението на тази мрежа се осъществява чрез надеждна електроника и висококласифицирани специалисти. Работата се състои в регулиране на производството на електроенергия спрямо потреблението. Това е много отговорна и трудна работа, защото именно диспечерите осигуряват нормалното функциониране на системата и свързаните с нея стопански обекти. Всичко това се управлява чрез разработена програма наречена “Електронната система за управление”. Тя се характеризира с висока степен на сигурност и ефективност. Характеристиките са и че отразява количеството произведена електроенергия във всеки един момент. Диспечерската система има шест монитора и голяма карта на преносната електро-мрежа на територията България. Чрез три от компютрите,(мониторите) диспечерите непосредствено влияят върху системата, а чрез другите три се информират за цялостното състояние на енергийната система в страната. Чрез голяма карта те лесно се ориентират в обстановката на всяко включване и изключване на централи (мощности). През командната зала, в която диспечерите работят минава огромно количество информация. Човекът трябва да осмисли всичко и да  вземе правилно решение за всяка ситуация. Електронната система му дава глобален поглед върху цялата електропреносна мрежа , която включва: производствените мощности и на обема на потребление. Това дава власт да се влияе върху живота на хората чрез системата. Особената важност на системата и невъзможността отделните енергийни предприятия да пласират продукцията си сами изисква голяма степен на координация между отделните агенти в системата. Това налага сигурни информационни връзки които да осъществяват взаимодействието между Командна зала и електроцентралите при всякакви условия. Поради тази причина енергийната система има изградена собствена телефонна система, която я прави независима от други телефонни мрежи. Поддържането на системата се нуждае от дългосрочно планиране и обезпечаване на нейното нормално функциониране при всякакви природни условия. Освен основната дейност на регулатор и координатор в контролната зала има и други задачи като например синхронизирането на Вец-те с напоителните системи, както и избиране на най – подходящото време за пускане на Вец-те спиране им. Това е много важно, защото по този начин се осигурява контрол над системата в изискването за постоянна честота от 50 Hz. Други отговорности са изпращането на ремонтни групи при аварии, за чиито живот отговаря именно диспечера.

            Поради голямата субективна отговорност са въведени различни форми за контрол над работата : денонощно записващи телефонни разгвори устройства; дневници за ремонти, за пускане и спиране на централи, за спиране на повреди и други; Също и непрекъсната комуникация по телефоните. Това се прави с цел при злополука да се накаже виновникът.

            По време на лятната ни практика по ТДУ-то директорът инж. Човиков подчерта неведнъж, че работата им се състои в поддържането на един жив организъм. Без участието на социалните актьори – диспечерите можем да си представим енергийната мрежа като статична мрежа, а светът на НЕК като мъртъв. Но ние обединяваме хората и машините в една социо-техническа мрежа, в която има десетки пункта за производство на електроенергия и милиони потребители. Единствен двигател в тази огромна система са четирите ТДУ-та и ЦДУ – София. Диспечерите са тези, които влияят върху системата и тя заработва, оживява. Ние получаваме един жив организъм: работеща мапина поддържаща честота 50 Hz и произвеждаща енергия, за захранване на градове села, заводи, болници, компютърни центрове и др, и диспечерите, които контролират, управляват този процес и поддържат “кислорода за детето” като пускат или спират ТЕЦ-ове. ВЕЦ-ове, т.е  вземат важни решения за максимално кратко време, с цел организмът да живее.

            В класическата Социология предметите са неживи, но се оказва, че не е така, защото предметите са изсмукали човешки отношения. Светът е пълен със социо-технически мрежи, които живеят собствен живот посредством човешкия труд на актьорите в съответното поле. Диспечерите са социални актьори, а всички останали са потребители.   

Актьорите бдят над нашето спокойно ежедневие. Как става това: когато има недостиг на ел. енергия тоест потреблението е по - голямо от производството - необходима е субективна намеса, т.е манипулация чрез компютърната програма. трябва да се включи допълнителна мощност за да се осигури балансът и стандартнатата честота. За целта се използва натискане върху борда на компютъра и след това потвърждение по телефона. Субективната грешка е много опасна, защото всеки диспечер има необходимата власт да остави България без ток за две минути. Поради тази причина комуникацията е много важна.

Поглеждайки под друг ъгъл -  въздейства се върху нечовешкия актьор – ТЕЦ “Марица”1, което води до сработване на турбините в централата, а те на свой ред се нуждаят от дежурните техници, които действат върху тях. Така множество актьори действат върху други актьори, посредством машините, сякаш ни излиза формулата за капитала на Маркс, но в крайна сметка получило се обратно опосредяване и посредникът стават актьорите. Това е пример за веригата от човешки и нечовешки взаимоотношения с це да се възстанови баланса на системата.

По време на практиката ние станахме свидетели на множество  манипулации върху системата посредством компютри, видяхме че посредством натискания на бутони могат да се спират и пускат гигантски инфраструктурни обекти. Т.е компютърът се явава един централен артефакт.

 Друг важен артефакт е телефонът, който осигурява проверката за достоверността на информацията т.е че системата не лъже. Това общуване има за цел да осигури сигурност, стабилност и ред, защото една малка грешка в системата води до лавинообразни промени в статуса на системата и едно лошо решение може да доведе до стотици хиляди лева загуби. Ние можем да издигнем три пункта : Баланс, Стабилност и Координация, които се постигат посредством техника и човешки умения. Както казва Андрей Райчев “За да има дейност трябва да има ясни действия, т.е Цели превърнати в действия, които променят предметите”. Диспечерите работят изолирано, но те присъстват в живота на модерното общество. Дейността им става видима само чрез мрежата, като трябва да отбележим, че организмът не присъства като някакво тяло,а като абстрактно можеща структура (телестност).

Друг основен термин в работата на тази работа е т.н. “Реално време”, който е зает от друга подобна властова машина каквато е компютърът в интернет. Зад реално време диспечерите виждат картата на един разхвърлян свят - светът на хората и техните ежедневия, светът на институциите и фабриките на банките и заводите. Диспечерите сякаш на работното си място се ситуират във властова позиция на “демиюрг” на нашето съвременно общество. Ние можем да разберем за тази жива мрежа само чрез непосредствен досег с нея и затова впечатленията на хората от работата от ТДУ са блестящи. Тези хора са естественото продължение на живия организъм, който се състои от стотици метри далекопроводи, проводници, релета, устройства за запис, трансформиращи устройства, също гигантски геополитически и стратегически обекти. Зад тази структура ние виждаме един команден център разделен не пет ТДУ-та и едно ЦДУ , които управляват целия този свят. Диспечерите влияят пряко на мрежата със светкавични реакции, чрез дългогодишната си практика и непрекъснатото обновяване на уменията си. Ние видяхме високоморални хора, които мислят прагматично и рационално, хора които с учудваща лекота, сякаш решават елементарни задачи, говорят на ниво експерт по отношение на политика, икономика и реклама. Похвално за диспечерите е че след като разбраха предмета на нашата задача, след като откриха една нова властова позиция тоест привилегированата гледна точка в нашето общество – социологическата, те веднага обърнаха данните от тяхната система в социологически проучвания. Не можем да пренебрегнем изказа на инж. Георги Желязков, който ни казва “най – гледаното шоу в момента е шоуто на Сл..., защото товарът в 22:30 нараства толкова, колкото отговарят два милиона телевизора. Гледайки своите изписващи устройства те можеха да кажат за нови икономически явления като климатиците също за товарът на компютрите. Тоест с помощта на цялата палитра от техника и лични умения и качества диспечера знае на ниво експерт във всеки момент какво става в държавата и може да реагира съзнателно за да удържи всекидневието нормално. Диспечерът влияе върху системата и я нарича жив организъм. Интересно е : как живият организъм влияе върху диспечера. Ние видяхме едно тотално привнасяне на сферата на производството в сферата на удоволствието. Диспечерът трудно може да определи понятието “свободно време” след дванадесет часовата смяна той продължава да мисли за работата си дори и в къщи.

Интересен е моментът с “режимите”. Диспечерът може да издаде работна смяна само след фиксиране на стабилен след-авариен режим на работа. Реалното време изцяло завладява индивидът, който го управлява. На пръв поглед изглежда, че инженерът влиза в схватка с отсрещният обект, иска дадената светлина да стане зелена или червена. Честотата да стане 50Hz, след което да получи потвърждение, че всичко е нормално и веднага да си представи, че в нормалния житейски свят светофарът на четвъртък пазара работи и няма да има катастрофи. Това е светът на “демиюрзите”, светът на диспечерите – една дългогодишна и високоотговорна работа донякъде анонимна, защото обществото не знае за невидимата власт, която бди над социалните агенти. Ние като студенти по социология виждаме още един механизъм за отдържането на власт в обществото, каквато е светът на големите социотехнически мрежи, които са НЕК, БТК, които заедно с институциите бдят за спокойствието на индивидите.                              

 

Сега нека поговорим за значението и особеностите на енергетиката, за мястото и в отрасловата структура на промишлеността, както за характерните и особености,и основните тенденции в производството на електроенергия, както преносът и трансформацията и, т.е да разберем структурата по обекти на енергетиката в България. Eнергетиката е сложен комплекс от дейности, свързани с производството, преноса и потреблението на енергия. Към системата на енергетиката се отнася цялата научно-изследователска работа по търсене, проучване и експлоатация на известни или нови енергийни източници, изследванията в областта на технологията на производството на енергия, за превоз на горива, за преноса на ел. енергия, внедряването на научно-техническите постижения в практиката.

Значението на енергетиката се определя от три аспекта.

Икономическото значение се изразява в това, че от развитието и състоянието ъ зависи цялото обществено производство, внедряването на постиженията на НТП (научно-технически прогрес) във всички отрасли на националното стопанство. Между енергетиката и всички отрасли на тежката и леката промишленост съществуват тесни производствени връзки. Като всяка производствена дейност, енергопроизводството се разглежда тясно свързано с енергопотреблението. Механизацията, автоматизацията и роботизацията на производството, т.е. намаляването на дела на ръчния труд изисква силно развита енергетика, която да подтиква интензификацията на производството. Интеграционното значение се изразява чрез участието на България в МРТ (международното разделение на труда). Изградени са редица мощности на енергетиката на основата на вносни енергоносители-ТЕЦ “Варна”, ТЕЦ “Русе”, ТЕЦ “Бургас” и др. Чрез интеграцията страната решава топливно-енергийния и суровинен проблем. Енергетиката се развива само в промишлени условия. Продукцията ъ не се складира, моментът на производството съвпада с момента на потребление. Основният продукт-електрическата енергия, бързо и лесно се трансформира в други видове енергия-топлинна, механична и светлинна. Използването на електроенергията е екологично чисто. Това ъ дава предимство пред използването на твърди и течни горива. Енергетиката обединява различни по технология отрасли като добив на горива, водно стопанство, производство на електро- и топлоенергия и др. Важна особеност на енергетиката е нейната голяма географичност. Тя се проявява в две основни направления. Първото е повсеместна териториалност на някои енергийни източници (слънчева, водна енергия). Второто е твърде голямата териториална съсредоточеност на други енергоизточници (въглища, нефт, природен газ, уранови руди).

            Мястото на енергетиката в системата на националното стопанство се изразява чрез участието щ в ОПП (обща промишлена продукция), основните фондове, броя на заетите, темповете на развитие. Отрасловата и териториалната организация на енергетиката се формира под влиянието на комплекс от фактори. Те могат да се поделят на природно-географски и социално-икономически. Важна особеност на енергетиката е нейната голяма географичност. Тя се проявява в две основни направления. Първото е повсеместна териториалност на някои енергийни източници (слънчева, водна енергия). Второто е твърде голямата териториална съсредоточеност на други енергоизточници (въглища, нефт, природен газ, уранови руди).

            Отрасловата и териториалната организация на енергетиката се формира под влиянието на комплекс от фактори. Те могат да се поделят на природно-географски и социално-икономически.

Социално-икономическите фактори включват: потребности на националното стопанство и населението от електроенергия; форми за организиране на производството; НТП(научно-техническият прогрес);концентрация на производствените мощности; население, селищна мрежа; развитие на транспорта; трудови ресурси; екологичен фактор; стопанска политика на държавата; осигуряване на финансова помощ и др. Научно-техническият прогрес усъвършенствува синхронно технологиите във всички ешелони на енергийния цикъл, като налага и съответни директни постоянни или периодични производствени връзки и ги обединява в едно производствено и териториално единство. И още една особеност. НТП въздействува директно и на потреблението на енергия. Като механизира, автоматизира и роботизира производствените процеси, той разкрива все нови и нови, и то големи и постоянни потребители на енергия. По такъв начин се разширява мрежата от директни връзки на енергийните производствени предприятия с общественото производство, с неговите заводи и цехове, като разклонителят и контактът на електроразпределителната мрежа достига до всяка машина и работно място. Заедно с това енергията и особено електроенергията облекчава тежкия и монотонен труд, прави го дори приятен, а понякога и забавен, интересен, и не само, че не затормозява, но дори развива интелектуалните възможности на трудещите се. В това впрочем трябва да се отчете още една много важна социална функция на енергетиката. НПТ въздействува и по друг начин на потребителите. Той създава все по-съвършена, микропроцесорна техника, с която усъвършенствува техническите средства и технологиите, намалява рязко разхода на енергия, пригажда ги и към директно слънчево и светлинно захранване и др.

            НТП и по-специално ядрената физика, физикохимията, машиностроенето и електрониката създават научния оптимизъм, че човечеството може завинаги да бъде осигурено с практически неизтощими енергийни ресурси, с изобилие от евтина и качествена енергия-важно условие за неспирно социално-икономическо развитие. Отрасълът изисква специфичен транспорт - тръбопроводи, електропроводи и др. Изисква понякога прехвърлянето по канали и тръбопроводи от едно на друго място на огромни количества водни маси, което е друг вид своеобразен транспорт на енергоносители. Екологичният фактор има твърде голяма специфика за отделните ешалони. Като се въздействува на природната среда при добива на енергийните ресурси, а също и при производството на топлоенергия и електроенергия, значително се променя екологичната обстановка. Действието на екологичния фактор не бива да се сведе само до ограничените възможности на засегнатите при добива на горива и при топлодобива и електродобива води, атмосферен въздух, почви, деструкция на релефа и др. Самото въздействие, променените и нарушените явления и процеси в компонентите на ландшафта също може да се включат към екологичния фактор. Значителни промени в ландшафта настъпват при завиряване на води. Обикновено те заливат значителни площи стопанисвана земя, под водите на някои язовири остават и селища. Язовирите променят водния режим на реките. При интензивна експлоатация, т.е. при резки промени в нивото на водата в язовира, регресивната ерозия на директно вливащите се в язовира реки се активизира, засилва се абразията, а по склоновете се появява временна растителност, която бързо гние и влошава качеството на водата. Язовирите променят и климата. Те създават условия за отдих и спорт, риболов и др.

            Енергийните ресурси и структурата на топливно-енергийния баланс на България оказват определящо влияние върху отрасловата структура на енергетиката. Енергийните източници, това са въглищата, нефта, природния газ, вадната енергия (хидроенергия), ветрова енергия и слънчева енергия (хелиоенергия). В България за производството на електроенергия се използват предимно изкопаеми горива и хидроенергията. Като 65% от използваните енергийни ресурси са вносни, 35% - национални.

Структурата на първичните енергоносители включва: 35%-течни горива; 31%-твърди горива; 16%-природен газ; 13%-атомна енергия; 2%-водна енергия; 3%-ежегоден внос на електроенергия. България има ограничени енергийни ресурси. В енергийния баланс на страната въглищата имат най-голямо значение. Забелязва се тенденция на намаляване на относителния им дял в суровинната база на енергетиката. Делът на вносните енергийни ресурси е около 65%, като течните горива и природния газ са почти изцяло от внос, а за твърдите горива вносът е около 12-14%(2 до 3млн.т). Производството на електроенергия у нас започва в края на миналия век. Първата електрическа централа с промишлено значение в България бе построена в Перник-влязла в експлоатация праз 1895г. и е била с мощност 50 квт. Използвана е предимно за осветление на мините и града. Първата ВЕЦ бе построена през 1900г. в с. Панчерево, с мощност 3000 квт. В навечерието на Втората световна война в страната е имало 111 хил.квт електромощности, в които са произведени 266 млн.квтч ел.енергия, т.е. по 42 квтч на жител. По този показател България е била на предпоследно място в Европа (пред Албания. С разработването на лигнитните басейни в страната бяха изградени мощни ТЕЦ с 500, 600 и 840 мгвт мощност електроцентрали. Настъпи изместване на електропроизводството от запад (София-Перник) на изток (“Марица-изток”-Бургас-Варна-Русе) и на северозапад (АЕЦ Козлодуй). В резултат на изграждането на електроцентрали, предимно в Южна България, бе изграден и далекопроводен пръстен с оглед задоволяване потребностите на най-отдалечените райони от страната. През 1997г. производството на електроенергия възлиза на 42720 млн.квтч. Производството на електроенергия е организирано в 122 електроцентрали, от които 35 ТЕЦ, 86 ВЕЦ и 1 АЕЦ. Над 4/5 от електроенергията се произвежда в ТЕЦ и АЕЦ:

Видове електроцентрали

Произведена електроенергия-млн.квтч

1.    ТЕЦ

22116

2. АЕЦ

17751

3. ВЕЦ

2854

 

Българската енергетика изпитва остра нужда от горива. Задоволява едва 33,4% от потребностите си с местни горива.

            През 1974г. България е построила в Козлодуй първата у нас АЕЦ с 220 мгвт мощност. По този начин стана 15-та държава в света с АЕЦ. По-късно бяха оборудвани нови 220 и 440 мгвт атомни реактори, в резултат на което през 1980г. АЕЦ е с мощност 1760 мгвт. В последствие бяха изградени два 1000-мегаватови реактора тип ВВЕЕР-1000 (руски) и в момента АЕЦ Козлодуй има 3760 мгвт мощност. Тази мощност налага изграждането на 400-киловолтов далекопроводен пръстен, както и по-бързото изграждане на ПАВЕЦ “Чаира”, която да поема част от неоползотворената електроенергия във върховите моменти. АЕЦ Козлодуй работи с незначителни количества суровини (само 70 тона обогатен уран). Съществен проблем е депонирането на употребения уран.

            Започна изграждането на АЕЦ Белене. Предвиждаше се тя да има четири 1000-мегаватови реактора тип ВВЕЕР-1000. В момента електроцентралата не се изгражда поради физическото и морално остаряване на реакторите. Обмисля се въпросът за изграждане на електроцентралата, но тя да работи с друго гориво.

ТЕЦ имат най-голямо значение за електропроизводството на страната. Строителството им се извършва за кротки срокове и то със сравнително неголеми капитални вложения. Освен за електропроизводство ТЕЦ позволяват да се оползотвори отпадъчната пара за топлофициране на селища, промишлени предприятия, оранжерийното зеленчукопроизводство и др.

            По технологично устройство ТЕЦ се поделят на: а) кондензационни и б) топлофикационни. Първите произвеждат само електроенергия, а вторите произвеждат и пара и топла вода и се изграждат в близост до потребителите. Най-голямата ТЕЦ у нас е ТЕЦ “Варна” с 1260 мгвт мощност. Тя работи с вносни въглища. Други големи ТЕЦ са ТЕЦ “Русе” (630 мгвт), “Бобовдол” (630 мгвт), “Марица-изток ІІ” 600 мгвт), ТЕЦ “Марица-изток ІІІ” (840 мгвт), ТЕЦ “Марица-изток І” (500 мгвт), “Република” в Перник (124 мгвт), “Марица ІІІ” (в Димитровград) и топлофкационни електроцентрали към големите комбинати-НХК в Бургас и Плевен, към химическите комбинати в Девня, Ямбол, Свищов, Видин, при МК “Кремиковци”, при фирма “Стомана” Перник и др. ВЕЦ използват за електропроизводство падаща вода. Те се строят по-трудно и по-бавно от ТЕЦ, но не се правят разходи за гориво, откъдето идва значително по-евтината им електроенергия. Освен за електропроизводство водата от язовирите може да се използва за напояване, битови нужди, спортен риболов и др. С най-ниска себестойност на електроенергията бяха изградените няколко електроцентрали под формата на каскади по реките Арда (язовирите “Кърджали”-с дъговидна стена и 60 мгвт мощност), “Студен Кладенец” и “Ивайловград”, с електроцентрала в стената-114 мгвт мощност, по р.Асеница (ВЕЦ “Асеница І и ІІ”), Въча (ВЕЦ “Въча І и ІІ”), Доспат (с обща мощност 672 мгвт), р.Тунджа (ВЕЦ “Копринка” и “Стара Загора”), ВЕЦ “Жребчево”, каскадата “Белмекен-Сестримо” (700 мгвт обща мощност), Баташкия водносилон път-с обща мощност 220 мгвт (в т.ч. ВЕЦ “Батак”, “К.Георгиев” и “Алеко”),а също и при големите язовири-“Искър”, “Тополница”, “Ал.Стамболийски”, “Камен проход” (бивш “В.Коларов”), Петроханската каскада с обща мощност 17 мгвт. Помпено-акумулационните електроцентрали (ПАВЕЦ) са нов тип ВЕЦ. Освен турбини и генератори те имат помпи, чрез които в нощните часове се изпомпват води от долния в горния басейн, като през часовете, когато електропроизводствените мощности са най-натоварени, те отново “преработват” водата. На този принцип работи ПАВЕЦ “Калин-Карагьол”, “Чаира”, “Белмекен-Сестримо” и др.

            През последните години у нас най-евтина е електроенергията, произвеждана във ВЕЦ. Недостигът на електроенергия у нас наложи да се обмисли въпросът за изграждане на хидроенергиен комплекс (съвместно с Румъния) на р.Дунав “Никопол-Турну Мъргуреле”. Всяка от страните щеше да има по една ВЕЦ с 330 мгвт мощност, т.е. да произвежда 1,8-2,0 млрд квтч електроенергия, а с водите да бъдат напоявани около 1,5 млн.дка обработваеми земи. Същевременно обаче щеше да има и редица отрицателни последици: нивото на водите на хидрокомплекса щеше да се повиши, включително и на сръбска територия, за което трябваше да плащаме. Щяха да се залеят помпейните (заливните) тераси на притоците на Дунав (Скът, Огоста, Искър, Вит, Осъм).

С изграждането на 110 и 220-киловолтови далекопроводни пръстени бяха задоволени нуждите на страната във всичките щ краища.

Съществуващият сега 220 киловолтов пръстен София -Пловдив -“Марица-изток”-Карнобат-Шумен-Горна Оряховица-Плевен-Мездра-София (с разклонения за Бургас, Добрич, Варна - Девня, Русе и Северозападна България) почти равномерно се задоволяват потребностите на страната. През 1973г. България построи далекопроводен пръстен от ОНД (Кочурганската ТЕЦ при гр.Вулканещи) до Суворово, Варненско. По него страната ни получава годишно около 5,0-5,2 млрд.квтч електроенергия. Разшириха се връзките ни със съседните страни: с бивша Югославия (Столник-Ниш и Петрич-Струмица), с Турция (“Марица-изток”-Бабаески), с Гърция (Петрич-Солун).

Произведената електроенергия в страната е недостатъчна, което налага внос на такава. От голямо значение за осигуряване на вноса на електроенергия е свързването с българската енергийна система с тази на страните от Източна Европа, чрез построения електропровод “Крайова-Бойчиновци” с напрежение 220 киловолта. По него България получава 1 млрд.квтч електроенергия. Вносът на по-големи количества (до 10 млрд.квтч) ще се осъществи чрез директно построения електропровод “Дружба” (400 киловолта) от Молдова до Българиа през територията на Румъния. Разширяват се електровръзките с Гърция и Турция.

            Териториалното разпределение на електропроизводството (ВЕЦ, ТЕЦ, АЕЦ) се обуславя от местонахождението на енергийните източници и от средищата на потребление.

Дизеловите и заводските централи се изграждат обикновено в района на потреблението (имат местно значение).

            Електропроизводството на България е съсредоточено в югозападната и югоизточната щ част. Там са и известните местни енергийни изтчници-въглища и важни ресурси. В Северна България няма големи източници и затова там елестропроизводството се основава на десетки малки водни и дизелови централи и мощни ТЕЦ във Варна и Русе на базата на вносни въглища и на АЕЦ “Козлодуй”.

            В следствие на това в страната са се обособили пет главни електропроизводстлени района: Софийски, Родопски, Източномаришки, Причерноморски и Придунавски.

            Софийският електропроизводствен район обхваща централите на Софийско-Пернишкия промишлен район и тези на Рилския район. Базира се на въглищата в Пернишкия и Бобовдолския басейни и водната сила на рилските реки. Районът обхваща електроцентрали с локално значение. Това са топлофикационните ТЕЦ “София” и “Трайчо Костов” и мощните парокотели “Земляне” и “Волуяк”. Изключение прави ТЕЦ ”Бобовдол” с мощност 630 мгвт.

            От ВЕЦ най-големи са “Пасарел”, “Кокаляне”, “Бели Искър”, “Рила”, “Мала Църква”, “Симеоново”, “Пастра”.

            Източно-Маришкият електропроизводствен район използва лигнита от “Марбас” и “Марбас-изток”. Включва ТЕЦ “Марица-изток І” (1300 квтм), “Марица-изток ІІ” и “Марица-изток ІІІ”, с мощност 50000 квтч и брикетната фабрика. Районът произвежда около 20% от електроенергията на страната.

            Родопският район обхваща ВЕЦ по р. Арда , Асеница, Чепинска, Доспат, Въча, Места, както и многобройните им притоци и построени язовири, както и ПАВЕЦ - “Чаира”. Те осигуряват електроенергия във върховите часове. Родопският масив е много ценен с голямата си площ, с естествените си заравнености, негативни форми, горски масиви. Възможностите да поема голямо водно количество и да го задържи на сравнително голяма височина също са големи.

            Чрез ВЕЦ водите на Родопите се оползотворяват за производство на голямо количество електроенергия. Тук са ВЕЦ “Ивайловград” (114000 квтч), “Пещера” (10200 квтч), “Студен кладенец” (60000 квтч), “Кърджали” (60000 квтч), “Алеко” (43200 квтч), “Батак” (30000 квтч). Те използват целогодишно изравнени язовирни води. В районът има голям брой малки ВЕЦ, които оползотворяват за производството на електроенергия денонощно изравнени и течащи води. От тях по-големи са “Кричим”- (14000 квтч), “Асеница-1”- (6900 квтч), “Асеница-2”- (1730 квтч), “Бели извор”- (1830 квтч) и др.

            Козлодуйският електропроизводителен район е с основно ядро АЕЦ “Козлодуй”. Някои автори обединяват този район с Придунавския, който включва ТЕЦ “Русе” и “Русе-запад”. Строежът на АЕЦ “Белене” се подновява. ТЕЦ са изградени при Свищов-ТЕЦ “Свищов”- (120000 квтч), при Видин и при Силистра.

            Някои автори отделят и Черноморски район, който е устроен при големите консумативни центрове.

            Това е схемата на Енергетиката в България, системата, която Диспечерите денонощно управляват и която управлява и тях.

 

 

 

 

ИЗПОЛЗУВАНА ЛИТЕРАТУРА

 

 

1.   НСИ(национален статистически институт),Статистически справочник,1998

2.   ст. н. с. к. г.н. Дончев, Д. Физическа и социално-икономическа география на България, Слово, Велико Търново, 1996

3.   Проф. Христов, Т. География на енергетиката в България, Наука и изкуство, София, 1984.

4.   БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ, География на България-І том, Физическа география, Географски институт, София, 1982.

5.   БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ, География на България-ІІ том, Икономическа география, Географски институт, София, 1981.

 

 

 

 



Тагове:   българия,   енергетика,   тду,   цду,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - Are you as frustrated why your website traffic is low?
21.10.2012 02:50
Are you as frustrated why your website traffic is low?

What if there was simple wordpress seo plugin which can drive your angelike80.blog.bg wordpress website traffic from zero to 55000 visitors/month...??

Don't believe see proof here: http://wp-seo-pressor.com

Google keeps changing it’s algorithm and knocking sites our of prime positions resulting in an immediate drop in sales…

…It really gets me frustrated!

I’d even moved all my sites across to wordpress (because that’s what google says is the best platform) and the results were only slightly better.

That was until I found WP SEO Pressor, it’s a simple plugin you can use to get #1 rankings in search engines and get free laser targeted traffic for your website…

…YEP that’s right, I installed it and started to get some incredible results, check them out here:

http://wp-seo-pressor.com

I noticed that your site angelike80.blog.bg sits on wordpress and that this could possibly help you out…

…all you gotta do is install it and follow the steps you can see how I did it here:

http://wp-seo-pressor.com

Let me know how you go…

Regards, Kevin
цитирай
2. анонимен - Unbelievable , but I just found software which can do all hard work promoting your angelike80.blog.bg website
21.10.2012 12:11
… Unbelievable , but I just found software which can do all hard work promoting your angelike80.blog.bg website on complete autopilot - building backlinks and getting your website on top of Google and other search engines 1st pages, so your site finally can get laser targeted qualified traffic, and so you can get lot more visitors for your website.

YEP, that’s right, there’s this little known website which shows you how to get to the top 10 of Google and other search engines guaranteed.

I used it and in just 7 days…

…Well check out the incredible results for yourself -
http://magic-traffic-booster.com

I’m not trying to be rude here, but I believe when you find something that finally works you should share it…

…so that’s what I’m doing today, sharing it with you:

http://magic-traffic-booster.com

Take care - your friend Chris
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: angelike80
Категория: Лични дневници
Прочетен: 39514
Постинги: 6
Коментари: 6
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930